Sjukdomar

Tyvärr är det  inte alltid bara roligt att ha djur. Då och då händer det som inte får hända, ditt/dina djur blir sjuka. Det kan vara bra att vara medveten om de valigaste sjukdommarna och problemen som drabbar Gouldsamadiner innan du skaffar dig några, alternativt så snart som möjligt, för att lättare känna igen symptomen och kunna agera snabbt.

Det absolut viktigaste när det kommer till fåglar är att agera snabbt om du misstänker att det är något som inte står rätt till. Fåglar döljer så länge det går att de är sjuka och det kan i slutändan handla om timmar.

Är din fågel sjuk?

Symptomen är inte alltid så lätta att känna igen, men en bra början är att ofta och noga observera sina fåglar för att snabbare kunna upptäcka avvikelser från deras normala beteende. Lär dig hur dina fåglar är när dom mår bra, när dom sover, när dom är som mest aktiva, hur dom ser ut när dom sover, hur dom ser ut när dom vilar, hur dom låter, hur avföringen ser ut. Vet du det så kommer du med stor sannolikhet snabbare upptäcka förändringar i beteendet. Vanliga tecken på att din fågel i allmänhet inte mår bra är:

  • Din fågel är mindre aktiv än den brukar vara. Sover mer och rör sig inte med samma intensitet som den brukar. (Fåglar tar tupplurar ibland på dagen, så det är normalt att dom sover emellanåt, men det är här det är så viktigt att veta hur din fågel brukar bete sig för att uppfatta nyansskillnaderna).
  • Fågeln sitter ofta och mycket uppburrad.
  • Nysningar, hostningar och klickande ljud från fågeln när den andas.
  • Lösare avföring än normalt och/eller avvikande färg på avföringen. Avföring som är gulaktig, brun eller grönaktig. En fågels avföring skall bestå av tre delar. Urin: genomskinlig vätska. Urater: Vitt och lite kladdigt. Avföring: fastare och i korvform.
  • Avförings rester runt kloaken.
  • Låtsas ätning. Sjuka fåglar låtsas ofta äta för att verka mindre sjuka och där med mindre sårbara. Titta på din fågel och se om du kan se att den faktiskt äter något och inte bara sitter och plockar med maten.
  • Har fågeln slutat sjunga eller drastisk minskat sin sång? Detta behöver inte vara någon fara, utan kan bero på plötsliga förändringar i den omgivande miljön. Som att du flyttat på möbler i rummet utanför buren, men då brukar den normalt sett börja sjunga snart igen.
  • Halvt slutna ögon större delen av dagen kan vara ett tecken om fågeln inte brukar se ut så här. Självklart kan fågeln ibland sitta med ögonen halvslutna när den vilar, men om detta eskalerar och avviker från normala mönster så kan det vara en indikation.
  • Sen har vi ju såklart de mer uppenbara symptomen som är synliga skador på tex ben, näbb och ögon.

Det första man bör göra:

Det absolut fösta man bör göra om man upptäcker att ens fågel är sjuk är att separera den från sina burkamrater. Dels för att minimera risken att de också blir sjuka om det är något smittsamt, men också för att ge den sjuka fågeln lite lugn och ro och bättre förutsättningar att klara sig.

Alla som har fåglar hemma bör ha en extra bur som kan användas i situationer som den här. Det kan vara en ganska liten bur. Placera gärna buren i badrummet med en handduk över halva buren för att skapa en trygg miljö. Skruva på vattnet i duschen på det varmaste och låt det rinna tills det blir imma på badrumsspegeln. Ökad luftfuktihet och värme gör underverk på sjuka fåglar, de behöver då inte lägga lika mycket av sin energi på att hålla sig varma utan kroppen kan jobba på att hantera det som gör fågeln sjuk. Fortsätt spola varmt vatten emellanåt för att försäkra att det håller sig varmt och fuktigt i badrummet. Se till att det finns vatten och torra frön i buren. Vill du inte ha buren i badrummet kan du placera den på ett lugnt ställe i hemmet (tex sovrummet) och täck sidorna, taket och bakstycket med en handuk eller filt. Placera en lampa nära buren för att göra det varmt för fågeln, men rikta lampan i buren så att fågeln kan välja själv om den vill sitta i det varma ljuset eller en bit ifrån.

Det här kommer inte bota din fågel, men köper dig lite tid. Det kan stoppa förloppet ett tag och lindra tillståndet hos fågeln en aning. Men för att kunna avgöra vad som behöver göras med fågeln måste man ta reda på vad som är fel. Det bästa är såklart alltid att ta sin fågel till veterinären om man inte vet vad som är fel eller hur man skall bota det.

Vanliga sjukdomar och problem:

Det finns såklart en hel uppsjö med sjukdomar som kan drabba din fågel, men jag kommer bara gå igenom de allra vanligaste hos Gouldsamadiner. Är du det minsta tveksam till vad du skall göra så rådfråga din veterinär.

Luftsäckskvalster (Sternostoma tracheacolum):

Luftsäckskvalster är en 0,7 mm stor parasit som angriper fågelns luftvägar och luftsäckar. Parasiterna tycker om fukt och det är just därför de väljer att bosätta sig där. De är mycket svåra att upptäcka med blotta ögat då de är så små. Det går inte att bli av med kvalstren utan behandling och ett obehandlat fall av luftsäckskvalster leder till döden. Just luftsäckskvalster är vanligast hos kanariefåglar och gouldsamadiner men kan även drabba tex undulater. Detta är en av de absolut vanligaste dödsorsakerna hos Gouldsamadiner.

Tididga symptom på luftsäckskvalster är att fågeln slutar sjunga gradvis eller sjunger hest och efter ett tag helt slutar att sjunga eller låta. Fågeln sitter uppfluffad och är mindre aktiv än vanligt. Den kan också få sämre fjäderdräkt och uppvisa onormal tamhet.

Allt eftersom antalet kvalster i fågels luftsäckar ökar får fågeln svårare och svårare för att andas. Mer utvecklade symptom är hostningar, nysningar, klickande ljud när fågeln andas, blöta näsborrar, tung andning ofta med öppen mun, att stjärten vippar av ansträngd andning, fågeln blir svagare och svagare. Tillslut kommer kvalstren resultera i att fågeln kvävs till döds om det inte behandlas, och man kan ju tänka sig att det måste vara fruktansvärt att långsamt kvävas till döds.

Behandling:

Det första man bör göra är att placera fågel i en sjukbur i badrummet. Med mycket värme och fukt som gör det lite lättare för fågel att andas, följ anvisningarna ovan. Luftsäckskvalster är mycket smittsamt, varför samtliga fåglar bör behandlas. Man bör även sanera buren, då kvalstren kan överleva en tid utanför fågeln. I likhet med tex huvudlöss måste behandling av fåglarna samt sanering av buren upprepas efter två veckor för att få död på eventuella ägg som då kläcks.

Man använder sig av ett läkemedel som heter Ivomec eller Ivermectin för att behandla luftsäckskvalster. Det kan vara lite knepigt att behandla om det är långt gånget eftersom man inte får ge för stor dos av läkemedlet, eftersom kvalstren då dör allihop på en gång och de döda kvalstren kan då kväva fågeln trots att de är döda, det bästa är alltså en succesiv avyttring av kvalstren genom rätt dos.

Är det första gången man råkar ut för luftsäckskvalster rekommenderar jag att man så snabbt som möjligt kontaktar en veterinär som får bedömma symptomen och skriva ut Ivomec.

Vill man, så finns det framför allt två preparat man kan köpa på nätet från USA, nämligen SCATT (ett medel som påförs direkt på fågelns hud) och S76 som är ett medel man behandlar fåglarna med genom vattnet (kanske att föredra om man har väldigt många fåglar och det är svårt att fånga in alla för att behandla varje enskild fågel). Jag har både S76 och SCATT här hemma för att kunna agera snabbt om olyckan är framme. Följ länken nedan för att kommat till webbutiken ladygouldianfinch som säljer dessa preparat. Var alltid mycket noggran med att följa doserings anvisningarna när du medicinerar dina fåglar.

http://www.ladygouldianfinch.com/features_airsacmites.php

Efter första behandlingen kan man vänta sig att fågeln relativt snabbt, innom 24-48 timmar blir avsevärt bättre, men det tar ganska lång tid för fågeln att återgå till sin vanliga vigör, varför du bör forsätta att hålla fågeln separerad en längre tid från de andra så att den får vila upp sig ordentligt.

Värpnöd:

En av de vanligaste komplikationerna vid häckning är just värpnöd. Värpnöd innebär att honan på grund av kramp i äggledaren inte kan passera sitt ägg. Detta är ett alvarligt tillstånd och man måste agera fort för att kunna rädda djuret.

Symptom:

Honan lämnar redet och sittet uppburrad antingen på en pinne eller på burbotten, uppför sig apatiskt och rör sig inte gärna. Fånga fågeln (vilket i detta tillstånd brukar vara lätt), men var väldigt försiktig så att du inte råkar klämma sönder ägget inne i fågeln. Känn försiktig med fingret över nedre delen av magen, ovanför kloaken, då brukar man kunna känna ägget som ligger där inne.

Åtgärd:

Det absolut bästa man kan göra i det här läget är att placera fågeln i en sjukbur i badrummet och slå på varmt vatten. Fuktiheten och värmen får fågeln att slappna av och om allt går som det ska så kommer honan att kunna lägga ägget innom några timmar till ett halvt dygn. Servera enbart frö och vatten till djuret, gärna på botten av buren då det är där dom brukar sitta i det här skedet. Om tillståndet försämras är det viktigt att ta djuret till veterinär så snabbt som möjligt. Man kan även försiktig sätta fågeln i varmt vatten (inte skållhett, utan som ett skönt bad för oss) för att få musklerna att slappna av, men eftersom fågeln då blir blöt, är det risk för att hon blir kall efteråt, så försök först med att bara sätta henne i sjukburen med ökad värme och fukt.

Varför:

Varför får fågeln värpnöd? Det finns flera tänkbara anledningar till det här tillståndet, nedan har jag listat några.

  • Att äggen har för tunnt skal (tunnskaliga). Detta beror oftast på kalkbrist eller brist på vitamin D3 som i sin tur leder till kalkbrist (läs mer under D-vitaminbrist). Det är därför viktigt med ordentlig uppmatning av fåglarna innan de sätts i häckning. 
  • Vitaminbrist. För ensidig kost, dålig uppmatning innan häckning, kan behöva komplettera med vitamintillskott.
  • För lite motion. Fåglarna sitter i en för liten bur och behöver få röra sig mer för att komma i god form. Detta är mycket viktigt för Gouldsamadiner.
  • Infektion i äggledaren.
  • Dålig allmänkondition.
  • Att man har låtit honan lägga för många kullar, varför det är så viktigt att inte ta fler än två kullar på en och samma hona under en säsong. Var lyhörd och titta på dina fåglar, de måste se ut att vara i toppform när man tar en kull på dem. Råkar din hona ut för värpnöd och klarar sig så låt henne vila länge innan du tar en kull på henne igen.

De allra flesta som har fåglar som de låter häcka råkar förr eller senare ut för värpnöd. Viktigt är att analysera vad som kan vara den bakomliggande orsaken, och förändra det som kan vara boven bakom dramat.

Jodbrist:

Gouldsamadinen och andra australiensiska finkar har ett större behov av jod än många andra finkar. Jodbrist är relativt vanligt hos gouldsamadiner och bör tillgodoses genom kosten. Andra finkar och fåglar kan också få jodbrist så det är inte unikt för gouldsamadinen, men de verkar känsligare än andra för just detta.

Symptom:

Jodbrist kan yttra sig på flera olika sätt, de vanligaste symptomen är problem att få fjädrarna på huvudet att växa ut efter/under ruggningen eller att honan tappar sina fjädrar på huvudet under parningssäsongen, vilket resulterar i delvis eller helt skalliga fåglar. Jod behövs för att fågelns sköldkörtel skall fungera som den skall. Jodbrist kan även vara den bakomliggande faktorn om man har problem med fåglarna under häckningen, så som hög dödlighet i kullarna, plötslig död i ungfåglar eller lågt antal lagda ägg, men det kan även finnas andra bakomliggande faktorer till det här som till exempel: stress på grund av överbefolkade burar, parasiter och för hård avel.

Jod kan tillföras i kosten på flera olika sätt och det gäller att hitta vad som passar dig och din fågel, men glöm absolut inte bort joden, många problem kan lösas genom att öka fågels jodintag. Var försiktig när du behandlar din fågel med joderade preparat, då för mycket jod kan vara direkt farligt. Jod skall alltid tillföras i mycket små doser och man skall alltid följa doserings anvisningar noggrant om man behandlar med någon form av flytande koncentrerat jodtillskott.

Om man misstänker att fågeln har jodbrist på grund av fjäder förlust på framförallt huvudet, så bör man se en ökad tillväxt av nya fjädrar inom 3-4 veckor efter att man ökat jod intaget. Om detta inte sker så är det inte jodbrist som ligger bakom tillståndet. Man bör då återigen utvärdera situationen och se om man kan hitta andra bakomliggande faktorer som tex. stress.

Här följer några exempel på jodkällor.

Kelppulver:

Kelppulver kan köpas på hälsokostaffären och är ett brunt pulver. Kelp är en brunalg som är mycket näringsrik och innehåller bland annat K-vitamin, antioxidanter, magnesium, kalcium, järn och jod. Strö en knivsudd av kelppulvret över maten (med fördel blötare mat för att få pulvret att verkligen följa med maten ner i magen och inte bara lägga sig i botten av skålen). Du behöver inte ge kelppulver varje dag, men hyfsat ofta och regelbundet, kanske en gång i veckan eller två. Nackdelen med kelppulver är att det har en ganska stark smak och man måste vänja fåglarna vid det.

Bordssalt med jod:

I Sverige tillsätter vi jod i saltet för att motverka struma. Vanligt bordssalt kan därför tillgodose fåglarnas behov av jod. Häll en liten hög med salt i ena burhörnet eller häll lite i en skål. Fåglarna kommer flyga dit och picka upp några korn när dom känner för det. Nakdelen är väl egentligen att man inte riktigt kan kontrollera så att alla får i sig det. Jag har provat det här hemma och de allra flesta flög dit och knaprade i sig några korn då och då. Ett gamalt husmorsknep!

Nyodex:

Nyodex är ett joderat gurgelvatten för människor och används främst vid förkylningssymptom i mun och svalg. Man kan använda denna lösning att skölja ur vattenflaskorna med för att få en liten del av joden att fastna på flaskväggens insida. Denna jod blandas sedan ut i vattnet som fåglarna dricker. Skölj ur flaskan och rengör den som vanligt, fyll sedan halva flaskan med vatten och droppa i några droppar av nyodex i vattnet. Skaka flaskan ordentligt och häll ut lösningen i vasken. Fyll sedan vattenflaskan med vatten och servera till fåglarna.

 

Bläckfiskben:

Bläckfiskben finns att köpa i zooaffären och den ger inte bara fåglarna jod utan även kalcium. Ett bläckfiskben bör alltid finnas i buren eller voljären för fri tillgång. Man kan mala ner bläckfiskben till ett pulver som man sedan strör över maten för att öka deras intag och försäkra sig om att fåglarna får i sig tillräckligt. Även här bör det strös över blöt mat för att försäkra att de får i sig det.

Det finns även andra specialprodukter ute i handeln som kan tillgodose jodbehovet eller så kan man kan kontakta sin veterinär för att få olika typer av jodlösningar. Det är alltid bäst att i första hand försöka använda naturliga jodkällor när man utfodrar sin fågel men vad du väljer är upp till dig. Men glöm inte av joden!

D-vitaminbrist:

D-vitamin finns i två former, D2 och D3 och fåglar behöver främst formen D3. Fåglar som får vistas utomhus minst en timme om dagen klarar av att med hjälp av solens ultravioletta strålar producera tillräckligt med D3 för att inte behöva något tillskott i maten, men de flesta fåglar sitter innomhus i sverige (och såklart ännu mer under vår kalla vinter). Solljus som filtreras genom ett fönsterglas fungerar tyvärr inte heller. Anledningen till att vitamin D3 är så viktig för fåglar är att denna vitamin behövs för att fågeln skall kunna ta upp kalciumet som är så viktigt för dem. Symptom på brist av D3 kan tex vara mjuka skal på deras ägg och färre ägg vid häckning.

Fiskleverolja innehåller både A-vitamin och den välbehövliga D-vitaminen. Det finns även vitamintillskott som kan tillgodose D-vitaminen samt speciella lampor.

Var försiktig dock när du ger dina fåglar D3 vitamintillskott, för även om det är en mycket viktig vitamin för fåglar, är det dessutom en av de vitaminer som lätt kan överdoseras och ge förgiftning. Så följ alltid doseringsanvisningarna på preparat med vitamin D3.

Man bör tillföra ljus från en fullspektrumlampa av något slag för att boosta fågelns D3 produktion. Man skall komma ihåg att en lampa aldrig fullt ut kan jämföras med att vistas ute i solen, men är ett steg i rätt riktning. Man kan ändå vara tvungen att behöva tillföra D3 via kosten, men kanske i lite mindre dos. Viktigt att tänka på är också att den här typen av lampor (oftast en form av lysrör), tappar i intensitet och bör bytas en gång om året, även om den inte gått sönder. Ett exempel på en bra sådan lampa är AVIANSUN 5.0 UVB, som har en vanlig E27 sockel och passar i många lampor. Läs gärna på mer om fullspektrumlampor på annat håll.

Fortsatt intressant läsning om fåglars seende och färguppfattning:

http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/Mars-2010/Innehall/Temaartiklar/Farg--i-faglars-ogon/

Informationen är hämtad från/ytterligare läsning:

http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_binding

http://www.ladygouldianfinch.com/features_airsacmites.php

http://www.undulatportalen.se/varpnod.html

http://www.birds-online.de/gesundheit/gesparasiten/luftsackmilben_en.htm

http://www.avianweb.com/airsackmites.html

http://www.ladygouldianfinch.com/features_airsacmites.php

http://www.fass.se/LIF/produktfakta/substance_products.jsp?substanceId=IDE4POFCUAWB7VERT1

http://www.fagelkliniken.se/index.php/faglar/sjukdomar/9-en-ovanlig-bov

http://www.avianweb.com/sickbirdsymptoms.html

http://www.thegouldianfinch.com/hospital_cage.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jod

http://en.wikipedia.org/wiki/Cuttlebone

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kelp

http://www.lakemedelsverket.se/SPC_PIL/Pdf/vumspc/Nyodex%20gurgelvatten.pdf

http://www.gorgeousgouldians.com/a-balding.asp

http://www.avianweb.com/finchdiseases.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D

http://www.ladygouldianfinch.com/features_vitamind.php

http://www.drsfostersmith.com/pic/article.cfm?aid=1015

http://www.ladygouldianfinch.com/features_lighting.php

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)