Fakta

Allmän fakta:

Systematik:

Namn: Gouldsamadin (Chloebia gouldiae) eller (Erythrura gouldiae)

Engelska: Lady Gouldian finch / gouldian fich / rainbow finch / Gould´s finch

Klass: Fåglar

Ordning: Tättingar

Familj: Astrilder

Släkte: Chloebia (Gouldsamadinen är ensam i sitt släkte)

Art: Gouldsamadin

Utbredning: Norra Australien

Utseende/beteende:

Kropslängd: ca 11-14 cm

Vikt: ca 13-16 gram

Färg (naturlig): De vuxna fåglarna karaktäriseras av sin färgglada fjäderdräkt. Med lila bröst, gul mage, grön rygg, undre delen av gumpen är vit, ett starkt turkost band runt ansiktet samt på övre delen av gumpen, stjärten är svart. Ansiktet kan på de naturliga formerna vara antingen svart, rött eller gult/orange. Det är lätt att se skillnad på hanen och honan då hanens färger är starkare och klarare, även om honan i övrigt delar teckningen med hanen. Näbben är vit på hanen med en rödaktig spets medans den på honan är vit med en gråaktig spets (det röda på hanens näbb samt det grå på honans näbb intensifieras när de båda är redo att para sig). Ungen är oansenligt olivgrön och grå fram tills den genomgår sin första ruggning och färgar ut i dessa fantastiska färger.

Läte: Hanens läte är ett relativt lågmält och monotont shirpande. Vackert och lågmält. Detta är deras sång. Sedan ackompanjeras deras sång med enstaka högre rop och "väsanden" för konversation.

Parningsdans: Då hanen uppvaktar honan utför han en lustig dans. Han börjar med att skaka på huvudet framåtböjd mot honan som sitter med näbben i vädret. Snart övergår huvudskakandet i en liten dans där hanen hoppar upp och ner på pinnen samtidigt som honan vippar/vibrerar på sin stjärt. En mycket vacker och fin dans och jag kan lova att det är något alldeles extra när man får se sina nya fåglar göra det för första gången.

Kullstorlek: Mellan 4-7 ägg

Ägg: vita

Ruvar: ca 14-16 dagar, påbörjar ofta ruvningen efter att 3-4 ägget är lagt.

Ålder: 7-10 år

Lämnar boet: vid ca 21 dygns ålder.

gould3.jpg

Rödhuvad unghane som håller på att färga ut till sin fulla prakt

Historia/ekologi:

Gouldsamadinen namngavs utav den engelska upptäcksresande och ornitologen John Gould (1804-1881). Han döpte dem efter sin fru och de heter därför på engelska bland annat Lady Gould´s finch.

De lever i vilt tillstånd i norra Australien från Cape York halvön och genom nordöstra Queensland, samt från norra territoriet till regionen Kimberly.

De lever främst på halvöppna platser där de primärt livnär sig på gräsfrön och i viss utsträckning ryggradslösa djur.

De är idag rödlistade och starkt hotade i det vilda och man uppskattar att det finns runt 2500 individer kvar i det vilda. Det finns flera organisationer som arbetar med att stärka det naturliga beståndet samt återplantera arten där den försvunnit. Sådana organisationer är bland annat National Gouldian Finch Recovery Team och Threatened Species Network.

I det vilda finns Gouldsamadinen i tre olika färgställningar, svarthuvade, rödhuvade och gul/orangehuvade. Man tror att de utvecklat dessa tre varianter på grund av att de vid något tillfälle blivit indelade i tre grupper rent geografiskt. Innom dessa tre grupper har det senare utvecklats olika särdrag som gör dem mindre kompatibla (rent genetiskt) med individer från en annan geografisk plats.  På en plats utvecklades svarthuvade, på en rödhuvade och den tredje orangehuvade. Två individer från olika grupper kan para sig med varandra och producera fertil avkomma, men man har genom forskning kommit fram till att honan styr könet på sin avkomma om hon vet att hon parar sig med en hane av annan huvudfärg. Med andra ord, om en svarthuvad hona parar sig med en rödhuvad hane kommer hon att se till så att ungarna primärt är hanar, för att minska risken för att sprida de blandade generna, då fler honor hade inneburit fler kullar. Hur honan kontrollerar det här är väl lite av ett mysterium, men riktigt intressant.

Man har gjort tester där man låtit honor med en huvudfärg para sig med hanar av en annan huvudfärg och sett en dramatisk minskning av avkomma av det kvinnliga könet. Sen utfört samma experiment med hanar av en annan huvudfärg men färgat deras huvud i samma som honan så att hon trott att hon parat sig med en hane av samma sort som sig själv. Resultatet har då visat sig bli mer normalt, dvs mer jämvikt mellan könen på avkomman. Sammanfattningsvis kan man säga att honan styr sin avkomma genom att titta på huvudfärgen på sin partner.

Informationen är hämtad ifrån/ytterligare läsning:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gouldian_Finch

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gouldsamadin 

http://www.abc.net.au/catalyst/stories/2589683.htm  (Sex life of finches: In colour) Mycket intressant film, kolla gärna in den!

http://www.environment.gov.au/biodiversity/threatened/publications/pubs/e-gouldiae.pdf

http://wwf.org.au/ourwork/species/tsn/

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)