Burar och voljärer

Gouldsamadinen är i stort behov av flygutrymme för att må bra. De behöver kunna flyga mycket för att inte bli överviktiga eller på andra sätt må dåligt. När man planerar ett burköp eller burbygge ta då gärna i lite i överkant så att dina Gouldsamadiner får gott om utrymme att röra sig på. Det finns lagar och riktlinjer om hur man bör hålla sina fåglar i fångenskap. Dessa lagar och regler uppdateras kontinuerligt så det är klokt att hålla sig informerad om vad lagen säger. Som det ser ut just nu så är det nya förslag på burstorlekar som ligger uppe för diskussion, så en förändring är att vänta. Vad jag hört enligt rykten är att det kan bli ganska drastiska förändringar. Jag uppdaterar om jag hör något nytt.

L80:

Vad säger då lagen om burstorleken för finkar och andra fåglar idag? Man beräknar burytan beroende av hur stor fågeln är och burens bredd får aldrig vara mindre än den som anges nedan. Är buren längre än vad som anges nedan, så får den ändå inte inte vara kortare på bredden även om kvadratmetermåttet uppfylls, detta för att det skall finnas tillräckligt med utrymme när fågeln flaxar osv. Fågelns längd anges först på varje rad.

upp till 15 cm: minsta tillåtna yta (m2) 0,31, burens längd minst 70 cm, höjd minst 60 cm, bredd minst 45 cm.

16-20 cm: minsta tillåtna yta (m2) 0,31, burens längd minst 70 cm, höjd minst 60 cm, bredd minst 45 cm.

21-25 cm: minsta tillåtna yta (m2) 0,45, burens längd minst 90 cm, höjd minst 60 cm, (exempel: bredd minst 50 cm).

26-35 cm: minsta tillåtna yta (m2) 0,84, burens längd minst 120 cm, höjd minst 80 cm, (exempel: bredd minst 70 cm).

36-45 cm: minsta tillåtna yta (m2) 1,44, burens längd minst 160 cm, höjd minst 100 cm, (exempel: bredd minst 90 cm).

46-55 cm: minsta tillåtna yta (m2) 2,2, burens längd minst 200 cm, höjd minst 120 cm, (exempel: bredd minst 110 cm).

56-65 cm: minsta tillåtna yta (m2) 3,12, burens längd minst 240 cm, höjd minst 150 cm, (exempel: bredd minst 130 cm).

66-75 cm: minsta tillåtna yta (m2) 4,2, burens längd minst 280 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 150 cm).

Mer än 75 cm: minsta tillåtna yta (m2) 6,5, burens längd minst 360 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 180 cm).

Minimimåttet för en bur för finkar bör således vara längd: 70 cm, bredd: 45 cm och höjd: 60 cm. Det går att hålla ett par gouldsamadiner på den här ytan, men jag skulle rekommendera att skaffa något större för att verkligen låta dem sträcka ut sig i buren. Om man känner att man inte har tummen mitt i handen så rekommenderar jag att bygga en egen bur. På så vis kan man anpassa buren att passa perfekt till den plats man planerar att ha den på. En god regel när man pratar om fåglar över lag är att tänka på att buren hellre skall vara lång än hög och smal, fåglar flyger ju inte rakt upp utan snarare rakt fram. Självklart skall höjden aldrig understiga 60 cm, men om du funderar på att bygga en bur som tex är 70 lång, 45 djup och 120 hög, så är det ungefär det samma för fågeln som en som är 60 hög. Bygg då hellre en som är kanske 120 lång, 50 djup och 90 hög, eller gärna ännu större. 

Bur eller voljär?

Eftersom finkar överlag inte är kända för att bli särskilt tama, och oftast heller inte hålls som keldjur, utan mer för dess prakt och kvicka sätt, är det så mycket roligare att få se dessa fåglar i en miljö som främjar deras naturliga beteende. Visst känner dom igen sin husse eller matte och kan vara mer eller mindre tama, men jag skulle säga att dom är som allra vackrast när dom får vara just fåglar.

Har du inte fåglar sedan tidigare och funderar på att skaffa dig Gouldsamadiner? Sätt dig då och fundera på vad du vill ha ut av dina fåglar. 2-4 fåglar kan du ha i en bur med ovanstående mått, och kanske passar dig som vill ha lite sällskap där hemma, men inte direkt intresserar dig för att hålla en större flock eller vill låta dem häcka i någon större utsträckning och behålla avkomman. Vill du däremot ha lite fler fåglar eller kanske någon annan fink ihop med dina goulds så bör du tänka dig en större bur.

En voljär är ett "flygrum". Vart den exakta gränsen mellan en bur och en voljär går, vet jag inte men något som skulle kunna klassas som en voljär för finkar, är väl mer som en bur för en större papegoja. Så storleken på fågeln spelar väl i viss mån roll. En voljär med en eller flera olika sorters finkar är som att flytta en bit av naturen in i din bostad. Personligen skulle jag väl kalla en bur som är omkring 2 meter lång, 1 meter bred och 2 meter hög för en voljär, när man pratar om finkar.

img-2431.jpg
Här är en av mina burar. En större egenbyggd bur som ger fåglarna utrymme att röra
på sig och det är det bästa jag vet att sitta framför den med en kopp kaffe på morgonen!

Inredning:

Grenar:

När du inreder din finkbur finns det några saker att tänka på. Det överlägset bästa alternativet till pinnar i buren är naturgrenar. Givetvis kan man använda en kombination av fabrikerade pinnar och naturgrenar. Naturgrenar har många fördelar, det är gratis och kan plockas nästan var som helst, ojämnheterna och de olika tjocklekarna på grenarna stimulerar fågelns fötter och hjälper till att hålla klorna kortare, de tunnare kvistarna sviktar på ett naturligt sätt och detta brukar uppskattas av fåglarna.

Tänk på att placera grenarna i buren så långt ifrån varandra som möjligt så att så stor del som möjligt av burens längd är relativt fri, åtminstone i den högre delen av buren. Detta triggar fåglarna att flyga mer, istället för att hoppa från gren till gren, och detta är både viktigt och stimulerande för fåglarna.

Bad:

Erbjud dina fåglar ett bad. De allra flesta fåglar älskar att bada och bör få göra så åtminstone ett par gånger i veckan. Man kan antingen ställa in en skål med lite vatten i eller hänga ett fågelbadkar på utsidan av buren vid en av luckorna. Tänk dock på att Gouldsamadiner är känsliga fåglar och klarar inte av kyla så bra, låt dem därför inte bada allt för nära läggdags, så att de får somna med våta fjädrar. Att låta fåglarna bada ofta när dom ruggar, har jag märkt här hemma, gör att de snabbare går igenom ruggningen och det är ju positivt. Man kan också använda en blomspruta att duscha fåglarna med, men detta funkar nog bäst om man inte har så många fåglar. De kan tycka det är lite läskigt i början, men snart kommer de komma fram så fort dom ser blomsprutan och hoppas på en dusch.

Matskålar:

Fåglar föredrar helt klart att äta ur skålar som sitter en bit upp i buren. Det går att vänja dem vid att äta ur skålar på botten av buren eller voljären, men då lämnar dem en fågel som utkik högst upp för att varna vid fara. Hur man bör göra beror väl lite på vilken typ av bur/voljär man har.  Jag personligen föredrar rostfria matskålar eller skålar i keramik, då jag tycker plastskålar blir så repiga och trista fort. Jag har mina matskålar placerade en bit upp på framsidan av buren, mest för att man då kan se dem bättre när dem äter. Men detta bidrar ju såklart till lite mer frösprättning på golvet. Soppborsten går varm här hemma! Jag placerar dock inte matskålarna alldeles för högt upp, eftersom jag vill att fåglarna skall få jobba lite för maten och utnyttja så stor del av buren som möjligt för att hålla sig allerta och sysselsatta.

froskalar.jpg

Friskt vatten måste såklart alltid finnas tillgängligt för fåglarna. jag byter vattnet en gång om dagen och upplever inte att det behöver göras oftare. Har man väldigt många fåglar och få vattenflaskor kan det behöva göras oftare.

Botten material:

Som bottenmaterial använder jag tidningspapper och inget annat. Man brukar ofta höra att trycksvärtan i tidningspappret kan vara farligt, men det var längesedan man slutade använda sådan trycksvärta. Det är inget problem och funkar fint som botten material. Dessutom är det smidigt och lätt att byta. Tidningspapper är dessutom lätt anticeptiskt och suger upp urin och vätska bra.

Tänk på att inte använda sand på botten av buren då finkar inte behöver sand för sin matsmältning. Sand skall man ge till fåglar som inte skalar sina frön och då behöver det för sin matsmältning. Finkar är duktiga skalare och skall därför vara utan sand.

Leksaker/dekorationer:

Även om finkar inte är så leksamma av sig som tex undulater och papegojor, så uppskattar mina Gouldsamadiner trägungor och andra saker som rör på sig. Speglar och leksaker med bjällror och liknande är dom inte särskilt intresserade av och här hemma finns nästan inget sådant. En klar favorit är en vanlig trägalje som hänger i taket, den gungar fint och den sitter dom gärna på.

För att skapa lite skydd i buren kan man använda sig av växter, så väl riktiga som konstväxter. Dessa är uppskattade små gömslen som man gärna kryper upp bredvid eller bakom när man skall sova. Fördelen med konstväxter är väl att fåglarna gärna mumsar lite på växterna samt att dom är lätta att spola av när dom är smutsiga. Men har man större voljärer är det riktigt fint med någon buskig växt, som man får ta ut och duscha av emellanåt.

 Ljus:

D-vitamin finns i två former, D2 och D3 och fåglar behöver främst formen D3. Fåglar som får vistas utomhus minst en timme om dagen klarar av att med hjälp av solens ultravioletta strålar producera tillräckligt med D3 för att inte behöva något tillskott, men de flesta fåglar sitter inomhus i Sverige (och såklart ännu mer under vår kalla vinter). Solljus som filtreras genom ett fönsterglas fungerar tyvärr inte heller. Anledningen till att vitamin D3 är så viktig för fåglar är att denna vitamin behövs för att fågeln skall kunna ta upp kalciumet som är så viktigt för dem. Symptom på brist av D3 kan tex vara mjuka skal på deras ägg och färre ägg vid häckning.

Man bör därför tillföra ljus från en fullspektrumlampa av något slag för att boosta fågelns D3 produktion. Man skall komma ihåg att en lampa aldrig fullt ut kan jämföras med att vistas ute i solen, men är ett steg i rätt riktning. Man kan ändå vara tvungen att behöva tillföra D3 via kosten, men kanske i lite mindre dos. Läs mer om detta under fliken foder.

Viktigt att tänka på är också att den här typen av lampor (oftast en form av lysrör), tappar i intensitet och bör bytas en gång om året, även om den inte gått sönder. Ett exempel på en bra sådan lampa är AVIANSUN 5.0 UVB, som har en vanlig E27 sockel och passar i många lampor. Läs gärna på mer om fullspektrumlampor på annat håll.

Fortsatt intressant läsning om fåglars seende och färguppfattning:

http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/Mars-2010/Innehall/Temaartiklar/Farg--i-faglars-ogon/

Burens placering:

Gouldsamadiner är en av få finkar som helt saknar underfjädrar (dun). Dessa underfjädrar isolerar fågeln och hjälper den att hålla kroppstemperaturen uppe vid kyligt väder. Detta gör Gouldsamadinen känsligare än vissa andra finkar för kyla. Man brukar säga att temperaturer under 10 grader är helt otänkbart, men jag vet flera som håller sina gouldsamadiner i miljöer som under kortare perioder kryper ner under den temperaturen. Men generellt så tycker dom om mycket värme och gärna temperaturer mellan 25-30 grader. Jag använder mig inte utav någon form av temperaturhöjare till mina fåglar, utan låter dem leva i samma temperatur som oss (ca 20 grader) och kanske någon grad lägre på vintern och jag har inte upplevt några problem med det. Man får helt enkelt prova sig fram och hitta något som funkar för sig och sina fåglar.

Drag är dock något man bör försöka minimera risken för. Placera helst inte buren precis framför, i eller alldeles för nära ett fönster. Står det och tjuvdrar på fåglarna kan de lätt bli sjuka.

En bra placering skulle vara på ett ställe man själv gärna är, men inte precis i en av hemmets fartleder. Fåglar tycker om stoj och stim och när det är tyst i naturen, betyder det oftast att det är någon fara. Men buren bör inte stå precis där man går som mest då de kan bli lite rädda för mycket häftiga rörelser precis vid buren.

Det pratas mycket om att man inte skall placera sina fåglar i köket, eftersom oset från teflonpannor kan vara giftigt för fåglarna. Som jag har förstått det hela så är det mer eller mindre ofarligt när man använder en teflonpanna på ett normalt sätt, men om man tex glömmer pannan på spisen och den bli överhettad och rejält bränd så kan en giftig gas som heter vätefluorid frigöras. Fluorvätesyra används vid framställningen av teflon och det är detta ämne som omvandlas till vätefluorid vid för hög upphettning. Denna gas är mycket giftig och kan skada såväl fåglar som människor.

Jag tycker man själ får göra bedömningen om man vill ha sina fåglar i köket eller inte. Köket är ju bortsett från detta faktum en plats man ofta är på och dessutom oftast den varmaste platsen i hemmet och det uppskattar fåglar. Så antingen om man inte använder teflon produkter alternativt är väldigt försiktig så kan jag inte se att man inte skulle kunna ha sina fåglar i köket. Jag har själv haft fåglar i köket, utan några som helsta problem, men det är klart, det är ju inte roligt den dagen olyckan är framme och man hittar alla sina små döda på burgolvet. Du får helt enkel känna efter själv vad som känns bäst. Den enes kök är inte den andres likt. Har du en mer öppen planlösning kan det fungera att placera buren närmare köket, medan det kan vara klokt att välja en annan placering om ditt kök är väldigt litet och instängt. Härom råder det delade meningar!

Informationen är hämtad från/ytterligare läsning:

http://www.sjv.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000892/DFS_2005-08.pdf

http://sv.wikipedia.org/wiki/Teflon

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fluorv%C3%A4tesyra

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fluorv%C3%A4te

http://www.regiondjursjukhuset.se/Omgivning__.html

http://www.tefal.se/tefal/Consumer_service/Questions_and_answers/HomeQuestionsAndAnswersTemplateFile.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7bD32D052C-3B22-4AB4-A3FD-B283186C9DC5%7d&NRORIGINALURL=%2fConsumer%2bservice%2fQuestions%2band%2banswers%2fHome%2bquestions%2band%2banswers%2ehtm%3fDdlFamily%3d%257BB8D8FC86-BFA2-41F9-8139-B6E74C8CFB85%257D&NRCACHEHINT=NoModifyGuest&DdlFamily=%7BB8D8FC86-BFA2-41F9-8139-B6E74C8CFB85%7D#q2

http://www.drsfostersmith.com/pic/article.cfm?aid=1015

http://www.ladygouldianfinch.com/features_lighting.php

http://www.zoonen.com/forum/visadiskussion.asp?oid=2419972

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)